Franci Lamovšek

Tokrat, bi vsem ljubiteljem fotografije in tistim, ki bi to radi postali, predstavili objektiv, ki nekoliko drugače predstavi objekt, ki ga fotografiramo. Objektiv se na prvi pogled ne razlikuje od običajnih. Izdaja ga le prednja leča, ki je nenavadno izbočena in ne dovoljuje uporabe filtrov. 

Kakšen je namen uporabe pa naj opiše naš član, Franci Lamovšek, ki tovrsten objektiv spretno uporablja pri svojem delu. 

Ribje oko (angl. Fisheye) je objektiv, ki spada med maksimalno širokokotne, z zelo majhno goriščno razdaljo in velikim zornim kotom (180 °). Fotografije s takimi objektivi so tako močno popačene, da ustvarjanjajo videz širokih panoramskih posnetkov, čeprav so posnete  iz neposredne bližine.

Objektiv se lahko uporablja za skoraj vse namene fotografiranja, moramo pa upoštevati, da bo zaradi njegovih zgoraj omenjenih tehničnih lastnosti prišlo do izkrivljenja linij.  Kako bomo to lastnost uporabili je v rokah fotografa, ki pozna njegove značilnosti in posledično učinke, prikazane na fotografiji. 

Osebno ga uporabljamo zaradi njegove majhnosti, uporabnosti za nižji horizont, predvsem zaradi ustvarjanja drugačnih, nevsakdanjih fotografij.

Fotografije so bile posnete z fisheye objektivom  7,5 mm, zorni kot 180 stopinj

Kaj zmore tovrstni objektiv v rokah spretnega fotografa pa si oglejte spodaj.