FOTOGRAF NA DOLU

Davorin Stakovnik (? - 1926)

DAVORIN STAKOVNIK (? – 1926)

V začetku 20. stoletja, je na Dolu pri Hrastniku, v sedanji Povšetovi hiši, ustvarjal fotograf Davorin Stakovnik. V njegovem fotografskem ateljeju so nastale fotografije vaščanov Dola in okolice. Najverjetneje je s svojim fotoaparatom potoval po bližnji okolici, fotografiral dogodke in tako ohranil marsikateri spomin na tisti čas. Fotografije v njegovi kameri so nastajale na steklenih ploščah , kar potrjuje besedilo na plakatu za njegov fotografski atelje.
Po pričevanju, njegovega pranečaka, Branka Klančarja, je bil Davorin Stakovnik aktivni udeleženec I. svetovne vojne. Bojeval se je kot AvstroOgrski vojak na Soški fronti. Po koncu vojne se je vrnil na Dol, kjer naj bi nadaljeval s fotografsko dejavnostjo, vendar je zaradi posledic vojne vihre, zbolel in leta 1926 umrl.
Del njegove fotografske zapuščine v svojem arhivu ohranja Branko Klančar, fotograf, ki v zadnjih desetletjih ustvarja na Dolu. Njegova zasluga je, da smo člani Fotosekcije KD Svoboda Dol pri Hrastniku na 70. obletnici delovanja KD Svoboda, že na kratko predstavili Davorina Stakovnika, tokrat pa del fotografij, ki so nastale v njegovi fotografski kameri, predstavljamo tudi na spletu.
O njegovem delu, kot fotografu, vemo zelo malo. Člane Fotosekcije KD Svoboda Dol, kot ljubiteljske fotografe, zanima fotografsko delo našega rojaka, zato želimo oživiti njegovo zapuščino in jo na dostojen način predstaviti sedanjim rodovom.
Zavedamo se časovne odmaknjenosti nastanka fotografij, Davorina Stakovnika, vendar kljub temu prosimo obiskovalce te spletne strani, da si ogledajo prikazane fotografije in v kolikor prepoznajo motiv na fotografijah, ali poznajo kakršna koli dejstva o fotografu, to sporočijo na elektronski naslov, bojansib@gmail. com. Člani fotosekcije, vam bomo hvaležni za vsak podatek, ki bo Davorina Stakovnika predstavil kot fotografa na Dolu.

Plakat za fotografski atelje

Davorin Stakovnik z ženo Kati

Galerija fotografij, avtor Davorin Stakovnik