Kar zahtevna naloga je uskladiti želja fotografskih navdušencev, ko ima vsakdo svoje najljubše motive, teme in še kaj. Ampak če je volja je tudi pot in s skupnimi močmi smo člani fotosekcije našli in upam ispolnili pričakovanja vseh udeležencev letošnje fotodelavnice, Fotosekcije, Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku. V tej fotodelavnici smo združili potovanje, odkrivanje naravnih lepot, spoznavanje zgodovinskih dejstev, tehničnih dosežkov naših prednikov in vsakdanji utrip, ki ga ponuja okolje, ki je nekoliko oddaljeno od tega v katerem živimo. Glavni namen pa je fotografirati in fotografije iz potovanja predstaviti širši javnosti.

Naša štiridnevna pustolovščina, ki je potekala med 27. in 30. 6. 2023, nas je vodila iz Zasavja v smeri Karlovca na Hrvaškem in mejnega prehoda pri Bihaču, kjer smo vstopili v Bosno in Hercegovino. Prvi resni postanek so bili slapovi na reki Uni ali Štrbački buk. Voda reke Une se tu pretaka preko 25 meterske stopnice in ustvari več slapov, ki se združijo v tolmunu. Del vode se med padanjem prelomi na skalah tako da lahko opazujemo čudovit prizor pršenja vodnih kapljic, svetloba pa vse skupaj še polepša z mavrico, ki se na trenutke pojavi nad slapovi. Divje brzice pod slapom zaključijo sliko tega čudeža narave. Vsekakor paša za oči, še bolj pa za naše fotografske kamere in domišljijo, kako kar najlepše ujeti prizore, ki jih ponuja narava.

Na žalost pa moramo nadaljevati naše popotovanje. Naslednji cilj je mesto Drvar. Nam, “senijorjem “, ki smo bili skozi učni proces seznanjeni s potekom druge svetovne vojne, poznamo to mesto po nemškem desantu. Cilj vojaške operacije imenovane Konjičev skok je bilo uničenje vrhovnega štaba partizanskih enot z vrhovnim poveljnikom Titom. Da ne bi bil predolg, dogajanje v Titovi pečini med napadom in pobeg Tita in ostalih iz pečine, je v knjigi Tito in tovariši, opisal Jože Pirjevec na straneh 163 do 168. Kdor želi lahko prebere.

Na žalost pa to niso bili edini tragični dogodki v tem mestecu. Vojna, ki je divjala v devedesetih letih prejšnjega stoletja na tleh Bosne in Hercegovina je prepolovila prebivalstvo občine Drvar. Po pripovedovanju kustusinje v muzeju 25. maj, je bilo iz mesta pregnanih okoli 7 tisoč prebivalcev. Med njimi je bila tudi ona. Ob vrnitvi je doživela neprijetno izkušnjo. V njihov dom se je med odsotnostjo naselila tuja družina. Pove, da se je sicer lahko ponovno vselila v sjoj dom, vendar ne brez zapletov. Trenutno očina Drvar šteje okoli 8 tisoč prebivalcev, kar je še vedno le polovica prebivalcev pred začetkom spopadov. So pa v mestu že vidni sledovi obnove, kar daje upanje za prihodnje čase.

Tega dne smo obiskali še eden pomnik bojev v 2 svetovni vojni. Jablanica z zrušenim želežniškim mostom na reki Neretvi, ob keterem je speljana zasilna brv. Prizor ponazarja umik partizanske vojske in ranjencev iz obroča okupacijske vojske leta 1943. Četrta ofenziva je imela namen uničiti partizansko vojsko in tako streti upor na takratnem ozemlju Jugoslavije. Na žalost je bil muzej, ki ohranja spomin na takratne dogodke, že zaprt. Ostale pa so nam fotografije, ki smo jih posneli.

Predvidevam, da preveč besed utruja naše obiskovalce spletne strani, zato je potopis razdeljen na tri dele. Tu zaključujemo prvi del v naslednjih dneh pa sledijo še ostali.

Seveda pa si v galeriji ogledate fotografije, ki so nastale na tem delu poti.

Avtorji: BojanxSibila, EmixSibila, BrankoxSebasu, DusanxRotar, BojanxSkocir, FrancixLamovsek, SreckoxMajcen, CirilxBec, JurexNovak,