Ormož, mesto, obdano z značilno pokrajino ponuja izjemno izkušnjo poznavalcu pokrajinskih lepot , sprostitve v naravi in posebno ljubiteljem fotografiranja.
Na pobudo našega animatorja in voznika, smo se nekateri člani Fotosekcije, Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku odločili, da obiščemo ta kraj in Ormoške lagune v neposredni bližini. To mokrišče je nastalo pred leti, ko je takratna tovarna sladkorja pri čiščenju sladkornih pese, ogromne količine odpadne vode spuščajo v naravne bazene poleg tovarne. Po zaprtju tega industrijskega obrata so iz bazenov nastale zanimive lagune s specifičnim ekosistemom, ki ga sestavljajo trstičje in sestoji rogoze. Je pomembno gnezdišče vodnih ptic in ključno postajališče za ptice selivke.
Tako nastalo mokrišče velikosti 55 ha od leta 2017 upravljanja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Pod njihovim vodstvom je tu nastala učna pot in postavljene opazovalnice za opazovanje ptic. V mokrišču so naseljeni tudi vodni bivoli, ki dodatno popestrijo prostor.
Na žalost nam je čas malo ponagajalo, pa tudi ptice selivke še niso začele svoje selitvene poti, zato smo s toliko večjim zanimanjem iskali mesta, kjer jih bomo opazovali, ko tja priletijo .
Smo pa izkoristili obisk kraja z ogledom ormoškega gradu, so v Podgorcu blizu obiska Ormoškega muzeja Prleške železniške postaje (Osluševci), ki ga upravlja Društvo za ohranjanje dediščine Prleški železničar, ter obiskali grad Velika Nedelja.
Ob poti domov pa smo se ustavili pri 430 m dolgem Puchovem mostu čez reko Dravo in si še enkrat ozrli na mesto Ptuj z mogočnim gradom na griču.
Udeleženci izleta in fotografiranja:
Majcen Srečko, Podlogar Bogomir, Rotar Dušan, Sebasu Branko, Lamovšek Franci.