Člani Fotosekcije Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku smo v oktobru 2020 pripravili in postavili prvo ulično razstavo v spomin na fotografskega mojstra, ki je v začetku 20. stoletja ustvarjal na Dolu. Davorin Štakovnik,  1885 – 1926, fotograf, ki je v tem času opravljal obrt priviligirancev, si je Dolu zgradil fotografski atelje. V njem so nastale fotografije prebivalcev Dola in okolice, ki še danes predstavljajo dragocen  spomin na prednike v družinskih albumih.  Fotografija je bila pred 100 in več leti obrt, ki so se je izučili le redki .  Ta drag spomin so si  privoščili le izbrani posamezniki takratnega časa.  Predvsem portreti so poleg podobe portretiranca razkrivale še njegov značaj in položaj na družbeni lestvici.

Davorin Štakovnik pa ni bil le portretni fotograf. Skozi objektiv njegove kamere  lahko spremljamo tudi arhitektske spremembe na Dolu v začetku 20. stoletja. Razglednice, s podobo Dola in Rimskih toplic, so ponesle ime teh krajev širom Evrope. Zabeležil je gradnjo nove cerkve, ki je temeljito spremenila podobo kraja in gradnjo svoje stanovanjske hiše, ki danes razkrije prvotno podobo tega dela zaselka.

Vsebina razstave je namenjena vsem, ki še pomnijo Dol kot središče hrastniškega okoliša, ki ga je rudarjenje spremenilo do neprepoznavnosti.  Vsekakor pa je razstava namenjena tudi mlajši generaciji, tudi v opomin kako pomembna je fotografija, ki nam pomaga ohranjati spomin na naše prednike, okolje v katerem smo nekoč živeli in spremembe, ki jih hote ali nehote povzroča človek s svojim ravnanjem.

Srečanja po postavitvi razstave se je udeležil tudi župan občine Hrastnik, g. Marko Funkl,  predsednica KD Svoboda Dol pri Hrastniku in ostali.  Fotografije iz srečanja so na voljo spodaj.

Da je razstava sploh nastala se člani Fotosekcije zahvaljujemo vsem, ki so nam pri tem nesebično pomagali.  Zelo težko bi razvozlali nekatere zgodovinske vozle če nam pri tem ne bi pomagali dr. Boris Golec, ga Jožica Hafner, g. Branko Klančar in drugi, ki so nam bodisi pomagali z informacijami ali pa dali na vpogled in uporabo fotografije, ki jih je ustvaril Davorin Štakovnik.

 

Prispevek o fotografski razstavi, ki ga je pripravila lokalna TV pa si oglejte TUKAJ