0

RAZSTAVE

LETNA FOTOGRAFSKA RAZSTAVA 2022
Test Pozdravljeni, prijatelji ljubiteljske fotografije.
Člani Fotosekcije, Kulturnega društva SVOBODA Dol pri Hrastniku, smo na ogled postavili fotografije, ki so jih člani posneli v tem, odhajajočem letu. Izbor razstavljenih fotografij je bil prepuščen vsakemu posameznemu razstavljalcu in ne žiriji. Menimo, da s tem pridobimo na raznolikosti fotografij, ki le najboljše posamezniku ne predstavljajo najljubše, najbolj izvirne ali najbolj zanimive fotografije, ki so jo ustvarili. Merilo za oceno pa ste vsi, ki si boste to razstavo ogledali.
Razstavljene fotografije si oglejte TUKAJ

REPORTAŽE

DUŠAN ROTAR - SPREHOD PO JULICIH
Foto zgodba potepanja po naših Alpah
Potovanja, izleti, dopustovanje, potepanje po gorah…, če gledamo iz vidika uspešnosti je takrat, ko si spet na izhodišču, ko si spet doma.
Še posebno to velja za obiske gora.
Za vsak pristop v gore je potrebno načrtovanje , načrtovanje poti , uporaba primerne opreme , hrane in pijače, potrebna je ustrezna fizično pripravljenost.
Da ne bi dolgovezil naj predstavim mojo foto zgodbo pohoda s prijatelji planinci Planinskega društva Hrastnik. krožna pot od Aljaževega doma v Vratih proti Luknji, na razpotju desno proti Bovškemu Gamsovcu in z vrha proti Pogačnikovi koči na Kriških podih. Tu smo prespali in naslednji dan nadaljevali proti Škrlatici in Stenarju ter se še isti dan vrnili na izhodišče, v Aljažev dom v Vratih.
Vsi polni lepih vtisov smo se zelo utrujeni odpeljali proti domu. Tura je bila uspešna v vseh pogledih.
No na tej poti so nastale fotke katere predstavljam.
Zapisal; Dušan Rotar dne 25.11.2022
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2022/12/pot-1-736x807.png

RAZSTAVE

NOČNO NEBO

Noč, zvezde, obdobje dneva brez prave svetlobe. Kako se v takšnih pogojih znajde fotograf, ki bi rad ustvaril dostojno fotografijo nebesnih teles, zvezd, poleg pa še predstavil del življenskega utripa na zemlji.

Bogomir Podlogar, Franci Lamovšek in Branko Sebasu so si zastavili cilj, najti način, kako v nočnem času, kljub pomakanju svetlobe lahko ustvarimo zanimive fotografije. Pa še nekaj, na nekaterih fotografijah so potrdili že znano dejstvo, da se zemlja vrti.

Nastale fotografije so od 15.11.2022 dalje razstavljene v Knjižnjici Antona Sovreta v Hrastniku, lahko pa si jih ogledate  TUKAJ

 

 

RAZSTAVE

FOTOGRAFSKA DELAVNICA IZOLA 2022

V mesecu oktobru 2022 smo se člani Fotosekcije, Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku zbrali na jesenski fotodelavnici, ki je potekala na Slovenski obali. V tem času ta del Slovenije predstavlja edinstveno kuliso za fotografije.

Že večkrat smo ugotavljali, da so takšne fotodelavnice zelo koristne. Na njih si udeleženci izmenjajo izkušnje in s tem obogatijo svoje znanje.

Sam potek srečanja je bil razdeljen na več delov.  V izolo smo prispeli v poznih popoldanskih časih, zato je bila logična odločitev, da se prvi dan preizkusimo v nočni fotografiji. Fotografiranje v takšnih pogojih je lahko zelo zahtevno istočasno pa ponuja veliko kreativnosti in fotografu dopušča obilo svobode pri ustvarjanju. Kaj je nastalo iz tega nočnega potepanja si lahko ogledate na skupni predstavitvi fotografij ob koncu prispevka.

Jutro, naslednjega dne, je bilo namenjeno fotografiranju sončnega vzhoda oz. fotografiranju v tako imenovanih "blue hours". Vreme nam ni bilo najbolj naklonjeno. Meglice, ki so se vlekle visoko nad nami so preprečevale ustvariti tisto pravo svetlobo. Le najzgodnejšim je narava podarila nekaj trenutkov zlate svetlobe. Nastale so fotografije žarečih oblakov, ki jih osvetljuje sonce za horizontom. Je bil pa pred nami še dolg dan, ki smo ga temeljito izkoristili. Nastalo je veliko fotografij, izbor najboljših pa vam predstavljamo TUKAJ .

Udeleženci  fotografskih druženj smo vedno hvaležen motiv za tiste, ki jim portretna fotografija predstavlja poseben izziv. Franci Lamovšek tako predstavlja člane delavnice skozi objektiv njegove fotografske kamere. Portreti, ki so nastali v času delavnice si oglejte TUKAJ.

 

 


RAZSTAVE

DAVORIN ŠTAKOVNIK - FOTOGRAF NA DOLU PRI HRASTNIKU

Člani Fotosekcije Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku smo v oktobru 2020 pripravili in postavili prvo ulično razstavo v spomin na fotografskega mojstra, ki je v začetku 20. stoletja ustvarjal na Dolu. Davorin Štakovnik,  1885 - 1926, fotograf, ki je v tem času opravljal obrt priviligirancev, si je Dolu zgradil fotografski atelje. V njem so nastale fotografije prebivalcev Dola in okolice, ki še danes predstavljajo dragocen  spomin na prednike v družinskih albumih.  Fotografija je bila pred 100 in več leti obrt, ki so se je izučili le redki .  Ta drag spomin so si  privoščili le izbrani posamezniki takratnega časa.  Predvsem portreti so poleg podobe portretiranca razkrivale še njegov značaj in položaj na družbeni lestvici.NAPREJ

REPORTAŽE

AVTOKROS MORAVČE - 2022
V nedeljo 2. oktobra 2022 se je v Dolu pri Moravčah odvijalo zanimivo tekmovanje v avtokrosu.  Vsekakor dogodek vreden ogleda, tudi zaradi tega, ker je to edina proga v Sloveniji. Udeležba je bila mednarodna, saj je dirka v Moravčah del evropskega prvenstva v tem športu.  Tekmovalci so se predstavili z drznimi vožnjami na dobrih 600 metrov dolgi krožni peščeni progi, na kateri so morali prevoziti 8 krogov.  Vozniki so bili razdeljeni v starostne kategorije, vozila pa glede na moč motorja in konstrukcijo karoserije.  Posebno vozniki bugyjev  so prikazali zanimive boje.
Zaradi poznega prihoda na prizorišče sem zamudil akreditacijo, zato v galeriji ni posnetkov iz proge, zato pa toliko več iz dogajanja ob njej.
Zanimiv dogodek, zanimiv tudi za fotografski objektiv v katerega sem ujel nekaj utrinkov. Obiskovalcem spletne strani naj povem, da me niso zanimali rezultati, temveč zgolj takšni in drugačni prizori na dirkališču in ob njem.  Fotografije in tekst Bojan Šibila. Fotografije si oglejte tukaj.

RAZSTAVE

FRANCI LAMOVŠEK - GIB Z RAZLOGOM
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2022/09/vabilo-1-e1662904860999-800x600.jpg

Franci Lamovšek se v galeriji f 2,8 v Zagorju ob Savi predstavlja s fotografijami v tako imenovani ICM tehniki. To je svojevrsten način fotografiranja, ko fotograf v času expozicije ali časa osvetlitve premakne kamero. Tako se na nastalem posnetku izrišejo linije, ki sledijo gibanju kamere. Kaj je o svojih posnetkih povedal Franci in kaj je dodal upravitelj galerije Vukašin Šobot, si lahko preberete v naslednjem prispevku in ogledate v prispevku ETV od 12:50 minute dalje

 

 

Razstavo si je mogoče do nadaljnjega ogledati vsak ponedeljek med 17.00 in 19.00 uro ali vsak četrtek med 10.00 in 12.00 uro.

Kratko navodilo, kje je galerija. Na kratko nasproti stare rudniške "kopalnice" , ali 100 metrov od trgovine Špar v Zagorju ob Savi, v smeri Kisovca.  Dobrodošli.

Za vse tiste, ki si te zanimive fotografske razstave ne morete ogledati v živo si lahko fotografije ogledate TUKAJ 

https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2022/09/OTVORITEV-1-800x200.jpg
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2022/09/OTVORITEV-2-800x200.jpg
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2022/09/OTVORITEV-3-800x200.jpg
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2022/09/OTVORITEV-4-800x200.jpg
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2022/09/naslovnica-e1662626516538-1000x200.jpg

REPORTAŽE

OSREDNJE - SAVINJSKA REGIJA


Člani foto sekcije svoboda Dol pri Hrastniku smo tudi v poletnem obdobju, kljub vročini in neidealnih foto pogojih bili dejavni.
V avgustu smo obiskali in fotografsko obdelali Celje s poudarkom na stari grad nad mestom, obiskali in fotografirali mednarodno srečanje starodobnih jadralnih letal na letališču Celje v Levcu, ter nazadnje obiskali tudi Mozirski gaj, kjer so bili poleg znanih cvetličnih aranžmajev razstavljeni tudi tropski plazilci, ter nadgradnja vsemu obisk in predstava konjev Lipicancev in njihovih jahačev in jahalk.
Člani smo na tem foto potepu poizkušali različne nastavitve in tehnike fotografiranja.
Udeleženci te aktivnosti:
Bogomir Podlogar, Meta Podlogar, Branko Sebasu, Franci Lamovšek.

Fotografije si oglejte TUKAJ

REPORTAŽE

KAMNIK, ARBORETUM 2022

Kamnik in Arboretum Volčji potok

 

V tem času ima Arboretum Volčji potok najlepšo podobo, okrašen predvsem s tulipani, zato se je v začetku maja skupina članov KUD fotosekcije Dol odločila za ogled tega parka, ki se razprostira na površini 88 ha gozda in travnikov. Park je bil ustanovljen 1952 l (Agronomska fakulteta Ljubljana), korenine pa ima v davnem 16 st. Poseben razcvet je doživel po letu 1882, ko je posestvo kupil ljubljanski veletrgovec Ferdinand Souvan. Na posestvu je zgradil dvorec in na njem uredil park. Njegovi potomci so ga nadgrajevali in urejali vse do 2. svetovne vojne. Po vojni je bilo posestvo nacionalizirano in dano v upravljanju zgoraj imenovanih fakultet, ki se je park še razširil in obogatila.

Še predno smo si ogledali park pa smo obiskali Kamnik, mesto, ki je bilo ustanovljeno leta 1229. Krasita ga reki Kamniška bistrica in Nevljica, na severu zahodu Karavanke in severu Kamniške Alpe.

Mesto je bilo v zgodovini obzidano z obrambnim zidom in stolpi. Na skalni vzpetini, znotraj obzidja je bil zgrajen grad, pod katerim je nastalo naselje. Mesto je bilo nekaj časa glavo mesto dežele Kranjske. V tistih časih je imelo razvito kovaško in nožarsko obrt ter valjarno suknjo. V novejši zgodovini, predvsem med obema vojnama se je razvila močna industrija (Stol, Smodnišnica, Titan, Usnjarna, Eta, Svilanit). Po osamosvojitvi Slovenije, zato je zaradi izgube južnega trgovskega podjetja s svojo velikostjo izgubili ali prestrukturirali v, za nov čas, optimalno enoto.

Kljub temu je Kamnik močno industrijsko mesto s skoraj 20000 prebivalci. Je pomembno turistično središče, predvsem kot izhodišče za obisk tam bližnjih gora (Velika planina, Kamniške Alpe, Aarboretum itd.). S taro mestno jedro, grad, ostanki obzidja in cerkvijo , pa je predvsem predvsem fotografom.

No nekaj iz teh krajev smo člani KD fotosekcije,

Podlogar Bogomir, Podlogar Meta, Sebasu Branko in Lamovšek Franci spravili v fotoaparate, fotografije pa so na ogled TUKAJ.

TRIDNEVNI FOTO IZLET V GORIŠKA BRDA IN POSOČJE

Sprostitev ukrepov zaradi korona virusa nam je omogočila , da se odpravimo na foto izlet. Odločili smo se, da tokrat skozi objektiv prikažemo lepote Goriških Brd in dela Posočja. Najprej smo se postavili pri Solkanskem mostu, ki se pne 36 m nad srednjo gladino reko in je z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m največjih kamnitih mostov na svetu.

Pot nas je nato vodila do Goriških Brd, kjer smo si ogledali srednjeveško naselje Šmartno in zadružno vinsko klet.
Drugi dan smo se odpravili na ogled najpomembnejših znamenitosti tolminske občine, Tolminskih korit. Gre za globoka korita reke Tolminke in Zadlaščice, nad drugimi se razprostira tako imenovani Hudičev most. Sledil je še obisk Javorce, kjer se visoko nad strugo Tolminke dviga leseno svetišče - spominska cerkev Sv. Duha, ki je posvečena padlim avstro – ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte.

Tretji dan nas je pot vodila do vasi Drežnica, ki leži visoko na terasi in je obdana z visokimi hribi. Za vas je značilna cerkev Jezusovega srca, ki je bila zgrajena 1911 in je tudi med ofenzivami Soške fronte ostala nepoškodovana. Sledil je sprehod ob jezeru Most na soči in postanek ob železniškem viaduktu Grahovo v Baški grapi.
Vseskozi nas spremlja lepo vreme, kar nam omogoča normalno fotografiranje.
S fotoaparatom so tokrat ustvarjali Emi in Bojan Šibila, Metka in Bogomir Podlogar, Franci Lamovšek, Branko Sebasu, Srečko Majcen in Ljubo Zalezina.
Del fotografij lepot ob poti, pa si lahko ogledate TUKAJ Ne bo vam žal.

 

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA PROMET

Spoštovani obiskovalci te spletne strani. Pred vami je fotografska razstava članov Fotosekcije Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku, ki smo jo poimenovali PROMET. 

Gibanje urejenih in nekaj manj urejenih površin, z ali brez, potovanja z različnimi prevoznimi sredstvi, dostava tovora, vse to in še več se premika po poteh, namenjenih množični uporabi. Z mostovi in tuneli smo ljudje premagali naravne ovire, vse z namenom, da čim hitreje prispemo na cilj. 

Fotografije na tej razstavi skušajo prikazati delček utripa našega življenja, ki je tesno povezan prav s prometom. 

Na razstavi sodelujejo, Bogomir Podlogar, Branko Sebasu, Ciril Bec, Dušan Rotar, Franci Lamovšek in Bojan Šibila. 

Fotografije si oglejte TUKAJ

REPORTAŽE

SAVA BRZICE PRUSNIK IN BELI SLAP

Savske brzice med Zagorjem ob Savi in Hrastnikom

 

Pravzaprav govorimo o Prusniku, brzicah pri Zagorju ob Savi v bližini bencinskega servisa MOL in nekdanje graščine Potiorek ter Belem slapu, brzicah, pri železniškem tunelu med Trbovljami in Hrastnikom. OGLED                                                                                        

 

 


REPORTAŽE

ORMOŽ 2022

Ormoške lagune
Ormož, mesto, obdano z značilno pokrajino ponuja izjemno izkušnjo poznavalcu pokrajinskih lepot , sprostitve v naravi in posebno ljubiteljem fotografiranja.
Na pobudo našega animatorja in voznika, smo se nekateri člani Fotosekcije, Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku odločili, da obiščemo ta kraj in Ormoške lagune v neposredni bližini. To mokrišče je nastalo pred leti, ko je takratna tovarna sladkorja pri čiščenju sladkornih pese, ogromne količine odpadne vode spuščajo v naravne bazene poleg tovarne. Po zaprtju tega industrijskega obrata so iz bazenov nastale zanimive lagune s specifičnim ekosistemom, ki ga sestavljajo trstičje in sestoji rogoze. Je pomembno gnezdišče vodnih ptic in ključno postajališče za ptice selivke.
Tako nastalo mokrišče velikosti 55 ha od leta 2017 upravljanja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Pod njihovim vodstvom je tu nastala učna pot in postavljene opazovalnice za opazovanje ptic. V mokrišču so naseljeni tudi vodni bivoli, ki dodatno popestrijo prostor.
Na žalost nam je čas malo ponagajalo, pa tudi ptice selivke še niso začele svoje selitvene poti, zato smo s toliko večjim zanimanjem iskali mesta, kjer jih bomo opazovali, ko tja priletijo .
Smo pa izkoristili obisk kraja z ogledom ormoškega gradu, so v Podgorcu blizu obiska Ormoškega muzeja Prleške železniške postaje (Osluševci), ki ga upravlja Društvo za ohranjanje dediščine Prleški železničar, ter obiskali grad Velika Nedelja.
Ob poti domov pa smo se ustavili pri 430 m dolgem Puchovem mostu čez reko Dravo in si še enkrat ozrli na mesto Ptuj z mogočnim gradom na griču.
Udeleženci izleta in fotografiranja:
Majcen Srečko, Podlogar Bogomir, Rotar Dušan, Sebasu Branko, Lamovšek Franci.
Kakšne fotografije so pri tem nastale, pa si oglejte TUKAJ

REPORTAŽE

DAN KULTURE V KRANJU

Slovenski narod, v spomin na pesnika Franceta Prešerna, 8. februarja obeležuje kot dan kulture.

Za člane Fotosekcije Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku, je ta dan tradicionalno povezan z obiskom enega izmed mest povezanim s tem našim pesnikom.

Tokrat smo se odločili, da obiščemo Kranj kjer je pesnik služboval in preživel večino svojega življenja. Kranjčani se na ta dan vrnejo približno 180 let v preteklost, v čas, ko se je po ulicah Kranja sprehajala mestna gospoda,  trgovci pa  svoje izdelke prodajali na  stojnicah. Med množico se je sprehajal sam mojster peresa in verzov s svojo izbranko. Takšno je bilo tokratno vzdušje v starem mestnem jedru Kranja. Po ogledu Kranjskega muzeja, stojnic z  izdelki domače obrti, po obilici posnetkov smo se odpravili še v bližnjo Škofjo Loko. Mesto je v primerjavi s Kranjem samevalo, pa je bil kljub temu potep po mestnem jedru zanimiv.   

Kaj vse so Srečko Majcen, Brane Sebasu, Dušan Rotar, Emi Šibila, Ciril Bec, Zdenka Rotar in Bojan Šibila ujeli v svoje objektive pa si oglejte TUKAJ

 

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA GOZD

Člani fotosekcije Kulturnega društva Dol pri Hrastniku smo se pridružili vsem tistim, ki jim ni vseeno kako na našem planetu umirajo gozdovi. S to fotografsko razstavo skušamo opozoriti tiste, ki še danes menijo, da je gozd prostor, nepomemben za človeško preživetje. S svojimi fotografijami smo skušali razkriti čudovite trenutke, ki jih lahko preživiš med drevesi in gozdnimi prebivalci. Naše fotografije predstavljajo dragulje, ki se za vedno vtisnejo v spomin vsakega obiskovalca gozda.
Pridružujemo se vsem tistim, ki se zavedajo, da brez te tovarne kisika na planetu ne bo življenja. S to razstavo opozarjamo na odgovorno ravnanje vsakega posameznika z namenom, da ohranimo gozd  kot svojevrsten habitat, ki bo še naprej opravlja svojo nalogo na našem planetu.

Obiskovalce naše spletne strani vabimo, da si razstavljene fotografije ogledate na povezavi TUKAJ

 

 

 

OGLED V ŽIVO, PROČELJE DELAVSKEGA DOMA HRASTNIK 

Člani Fotosekcije KD SVOBODA Dol pri Hrastniku se bomo tudi letos predstavili s svojimi fotografijami na naši redni letni fotografski razstavi. Fotografije bodo razstavljene na pročelju Delavskega doma v Hrastniku.

VABLJENI  

https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/11/MG_67841-300x200.jpg

REPORTAŽE

OBISKALI SMO KRANJSKO GORO

Kranjska gora z okolico

Da ujamemo še nekaj jesenskih fotografij, smo se nekateri člani fotosekcije KD Svoboda Dol organizirali in v tem kontekstu 27. 10. 2021 odpotovali na foto izlet v Kranjsko goro, oz. njeno okolico. Naš namen je bil, da ujamemo še pravo vreme, ki je v teh krajih odločilnega pomena, ter barvo maces, ki se v tem času tudi v teh krajih. No čas nam je tisti dan bil zelo naklonjeno, tako, da smo načrtovali obisk v fotografiranju Vršiča, Ruske kapelice, Planice, jezera Jasna v Kranjski gori in Zelencev, zadovoljni. Škoda le, da je bila cesta k slapu Peričnik neprevozna, tako, da nam je fotografiranje le tega ostalo za drugič.
Foto izlet je odlično uspel.S fotografijami smo zadovoljni, kakor tudi z našimi člani in šoferjem Majcenom Srečkotom, ki nas je varno vozilo na teh lokacijah.

Fotografije iz tega potepanja si oglejte TUKAJ

 

https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/05/MG_3640-1-200x150.jpg

FOTOGRAFSKI NASVETI

IZRAŽANJE S SLIKO IN ZVOKOM

Predstavljamo učni pripomoček za boljše fotografije z naslovom Izražanje s sliko in zvokom, avtorja mag. Boštjana Mihe Jambreka, namenjen drugemu in tretjemu letniku izobraževanja Medijski tehnik.

Vsebina je razdeljena na več poglavij, kjer so predstavljena posamezna področja, kot so kompozicija, svetloba in osvetljevanje... Področja, ki so pomembna tudi za ljubiteljskega fotografa. Si pa lahko vsak posameznik izbere področje, ki ga zanima. Več na povezavi TUKAJ

 

RAZSTAVE

Fotografska razstava - POLETJE 2021

Poletje je čas, ko narava oživi v polnem sijaju. Dnevi so daljši, temperatura ozračja se dvignejo na najvišjo raven. Ljudje iščemo osvežitve, živali vzgajajo svoj zarod in rastline, se postavljajo s svojim okrasjem.
Vse to smo skušali zajeti v svoje objektive. Izbrane fotografije tega obdobja pa so predstavljene v tej GALERIJI
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/10/20210930_083831-300x200.jpg

REPORTAŽE

OBISK V OSNOVNI ŠOLI HRASTNIK IN VESELO POPOLDNE S HRASTNIŠKIMI DRUŠTVI

Člani Fotosekcije KD Svoboda Dol pri Hrastniku smo v četrtek 30. septembra in v soboto 2.oktobra 2021 sodelovali na dveh dogodkih.

V četrtek smo v osnovni šoli Hrastnik, učencem, tretjih, četrtih in petih, razredov prikazali delo članov Fotosekcije. Učenci so z zanimanjem spremljali prikaz fotografske opreme in ogledali fotografije, ki so jim posneli člani. Namen tega obiska je bil prikaz dela amaterskih fotografov in jih tako v prihodnosti pritegniti v svoje vrste.
Na predstavitvi kulturnih društev z naslovom Veselo popoldan s kulturnimi društvi pa so člani sodelovali kot fotografi, njihove fotografije pa bodo predstavljale del arhiva organizatorja.

V sekciji ugotavljamo, da je zanimanje za sodelovanje v društvih upada. S takšnimi prireditvami skušamo v svoje sredine privabiti nove člane in osvetliti fotografijo tudi z druge,  ustvarjalni plati.

Organizator in koordinator dogodkov sta bila Zveza kulturnih društev Hrastnik in Consulta.

Fotografije z obeh dogodkov si oglejte TUKAJ

RAZSTAVE

Fotografska razstava - POMLAD 2021

Kljub "CORONA" času in delnemu zaprtju, člani fotosekcije nismo mirovali. Pomladni čas je pritegnil vse tiste fotografske zaljubljence, ki jim pomladni čas  ponuja obilo zanimivih motivov, predvsem pa po dolgi zimi na fotografije prinaša barve nastajajočega življenja v naravi. Fotografije na tokratni razstavi predstavljajo, Bogomir Podlogar, Branko Sebasu, Franci Lamovšek, Srečko Maajcen, Bojan in Emi Šibila, Dušan Rotar in Ciril Bec. Kaj vse so videli skozi objektive kamer pa si oglejte   TUKAJ

https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/07/2-1-200x150.jpg

REPORTAŽE

PREKMURJE V OBJEKTIVIH BRANKOTA, LUBOTA IN FRANCIJA

PREKMURJE
Prekmurje je poseben del naše dežele. Drugačen, z neskončnimi ravnicami, s čarobnimi sončnimi zahodi, izredno gostoljubnimi domačini, z idiličnimi jezeri, vinskimi goricami in sladkim vincem v zidanicah.
Glavni cilj našega foto izleta je bil obisk Lendave, obdane z hribčki z nasajano s trto, Lendavskega gradu, še posebej pa ob obisk stolpa Vinarium, ki omogoča, da vse lepo vidimo s ptičje perspektive.
Res smo uživali ob fotografiranju tega lepega kotička Slovenije.Tako hitro je tekel čas, da smo komaj utegnili obiskati še druge zanimivosti v bližini, kot je Plečnikova cerkev v Bogojini, Babičev mlin na Muri v Veržeju, ter dvorec Rakičan blizu Murske sobote.
Tisti dan je bil res lep, pester in delaven.
Udeleženci foto izleta: Branko Sebasu, Bogomir Podlogar in Franci Lamovšek.
Fotografije si oglejte TUKAJ
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/09/Fotofest-vingar_2-300x200.jpg

FOTO REPORTAŽA

FOTOFEST KRANJ IN VINTGAR
Potep po Kranju smo izbrali z menom, da si tam ogledamo razstave domačih in tujih fotografov, ki sodelujejo na Fotofestu in predstavljajo fotografije avtorjev katerih skupna nit je Izolacija Svoboda. Aktualna tema je navdihnila avtorje, da so motive na fotografijah prikazali  v mnogoterih, včasih  že malce pozabljenih tehnikah. Ogled razstav, ki so raztresene v starem mestnem jedru je s strokovnim vodenjem popestrila ga. Petra Puhar Kejžar. Poleg tega, da je ena izmed organizatorjem tega festivala, tudi daljna sorodnica izumitelja fotografije na steklo, Janeza Puharja.
Čeprav na začetku  spregledan, je izum »svetlopis«, kot ga je imenoval , mesto Kranj postavil na svetovni zemljevid izumiteljev.
Naša pot se je nadaljevala do soteske Vindgar pri Bledu. Divje brzice in  igra svetlobe v ozki soteski so neusahljivi vir fotografskih motivov. Obisk soteske, bomo vsi sodelujoči  predstavili v nadaljevanju prispevka.
Po koncu smo vsi sodelujoči strnili misli v enotno ugotovitev, poučno in kdor zna uživali v opazovanju naravnih lepot, nepozabno.
Fotografije si lahko ogledate TUKAJ
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/09/Ata-in-mama-Strk-1-300x200.jpg

FOTO REPORTAŽA

DRAVSKO POLJE
Čeprav mala Slovenija  se skritih kotiškov kar ne moremo nagledati. Tokrat so Bogo,  Franci in Branko odkrivali in prestavili Dravsko polje. Hvala za fotografije in uvodne besede.  Lepo je potovati z vami, pa čeprav samo v sliki in besedi.

 

Pravzaprav smo imeli namen, da morda najdemo na Dravskem polju kakšnjo »žitno« balo, ki ni zavita v plastiko in nikakor ne paše v naravno okolje, pa tudi fotografom ne v objektiv. Na žalost se nam želja ni izpolnila.Pa ni bilo žitnih polj te vrste, ali smo jih pa zamudili.
Smo pa presenečeno naleteli na Sestrško jezero, v bistvu zadrževalnik Medvesce, ki je izredno zanimivo vodno območje kjer je v določenem obdobju ogromno različnih ptic, dvoživk ter redke močvirske rastline. Nekaj teh zanimivosti tudi nam ni ušlo.
Če si na tem kraju smo morali obiskati tudi Ptujsko goro, čas pa nam je dopustil tudi ogled Ormoških goric ter Jeruzalema v njih.
Fotografije si oglejte  TUKAJ

FOTO REPORTAŽA

JEZERSKO 2021
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/07/L.F.-Jezersko-3-1-scaled-300x200.jpg
Ponovno so bili na delu naši člani, Bogomir Podlogar, Branko Sebasu in Franci Lamovšek. Na Jezerskem so posneli čudovite fotografije, da pa bo reportaža še izčrpnejša so priložili  kratek zapis o tem čudovitem delčku Slovenije.
Jezersko je ena izmed najlepših dolin v Sloveniji, polna pašnikov okrašenih s cvetlicami, ter idiličnih kmetij in temu primernih prizorov. Dolina se deli na Spodnje in Zgornje Jezersko in leži tik ob meji z Avstrijo. Na vzhodu jo obdajajo Savinjske Alpe, ki so v tem času še bogato odete v snežno odejo. Hladen vetrič iz snežišč ohlaja Planšarsko jezero, ki v tem času ponuja osvežitev samo za najpogumnejše. Na jugu doline pa se pot spušča v najdaljšo slovensko vas, Kokro in nadaljuje proti Predvoru, ki je začetek tega zanimivega kota Slovenije.
Fotografije so bile posnete 16.06.2021, lahko pa si jih ogledate TUKAJ 
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/04/Personalized-Dual-Cameras-Leather-Strap-Dual-Cameras-Strap-_-Etsy-e1617494701159-150x200.jpg

FOTOGRAFSKI NASVETI

SLIKANJE PREMIKA

Zanimiv in koristen članek o osnovah fotografiranja. Vedno aktualna tema o funkcijah zaslonke in ostalih elementih nastavitve fotoaparata. Vsebina je na voljo TUKAJ

https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/04/camera-art-sketches-e1618438698628-300x200.jpg

O NAS

NEKAJ BESED O FOTOSEKCIJI

Pozdravljeni obiskovalci naših spletnih strani. Na naši predstavitveni strani je kratek zapis o nas, o Fotosekciji, kot delu društva Svoboda Dol pri Hrastniku in našem delu. Vabljeni na ogled  TUKAJ

https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/03/Zasedeno-300x200.jpg

RAZSTAVE

Fotografska razstava - ZIMA 2020/21

Fotografska razstava - Zima 2020/21

Letošnja zima nam je nasula obilico snega, ki nam je pred objektive nastavil tisoče podob. Narava, preoblečena v zimska oblačila, igra svetlobe in snežink in prvo cvetje v zmagovalni bitki s snegom so predstavljeni na razstavi fotografij članov Fotosekcije KD Svoboda Dol pri Hrastniku. Zanimivo razstavo si lahko ogledate  TUKAJ

NOVICE

Poročilo Fotosekcije za leto 2020

POROČILO 2020

Kljub temu, da je bilo leto 2020 zaznamovano z epidemijo corona virusa, delo v Fotosekciji KD Svoboda Dol ni zastalo. Vsi člani smo v rokah vrteli svoje fotografske kamere, sodelovali na fotografskih razpisih, organizirali fotografske razstave, objavili poročila iz izletov posameznih članov. Kar najbolje smo skušali izkoristiti sodobne tehnologije in tako mesečna srečanja izvedb s pomočjo spletnega orodja za komuniciranje, razstave, poročila pa prenesli na našo spletno stran, ki smo jo v tem času posodobili, preoblekli v nova oblačila in upamo, ustvarili zanimivo, tudi za obiskovalce . Nikakor ne moremo in ne smemo zanemariti uspehov naših članov, ki so sodelovali na fotografskih razpisih. Vse čestitke za dosežene uspehe in veliko uspehov še naprej.

Podrobno je vse naše delo opisano v poročilu o delu Fotosekcije za leto 2020, ki ga lahko preberete TUKAJ

https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2020/08/naslovnica-300x200.jpg
Fotografije Članov Fotosekcije iz časov prvih dni epidemije Corona virusa, kako smo preživljali karanteno.
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2020/11/Untitled-1-Recovered-1-300x150.jpg
V sodelovanju s Knjižnico Antona Sovreta iz Hrastnika in s sodelovanjem nekaterih članov Fotosekcije, je nastal zanimiv kolaž jesenskih posnetkov.
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/02/preseren-1-200x150.jpg
V letošnji proslavi v počastitev kulturnega praznika sodelovali tudi člani Fotosekcje KD Svoboda Dol 

Zgodovina

DAVORIN STAKOVNIK FOTOGRAF NA DOLU

V začetku 20.stoletja se je v sedanji Povšetovi hiši na Dolu s fotografsko obrtjo ukvarjal Davorin Stakovnik. V njegovem ateljeju so nastajale fotografije krajanov, ki so jih posnel s pomočjo fotografskih aparatov na steklenih ploščah. Kakšne fotografije so nastale, pa si oglejte v galeriji


NAJNOVEJŠI PRISPEVKI NAŠIH ČLANOV

MENINA PLANINA
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2020/10/F.L.-Menina-planina-12-1-300x200.jpg
GRAD ŠTATEMBERG
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2020/11/B.P.-Statenberg-2-4-300x200.jpg
DOLENJSKA
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2020/10/45942150_10212569691149194_5419255421875519488_o-2-300x200.jpg
RIBJE OKO
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2020/10/P2080816-6-300x200.jpg
SREČKO SE PREDSTAVI 
https://fotosekcija.si/wp-content/uploads/2021/01/IMG_0280-2-300x200.jpg